Justis en Bibob

Bekijk hoe Justis het risico onderzoekt dat vergunningen worden misbruikt

Een man loopt 's nachts over straat. Hij is casual gekleed en heeft zijn handen in zijn zakken. Hij loopt naar een kroeg, waar binnen gezongen en gelachen wordt. Het is er gezellig. Zomaar een klein café op een mooie plek in een gezellige stad.

De volgende dag besluit de man nog eens een wandeling naar het café te maken. De zon schijnt en hij loopt nog eens door dezelfde straat. Tot zijn verbazing zijn de ramen van het cafeetje dichtgetimmerd met houten planken. Het café is gesloten. Hij vraagt zich af: Waarom is het café nu ineens dicht?

Om te zien wat er is gebeurd, gaan we even terug in de tijd. Een ambtenaar van de gemeente heeft signalen gekregen dat er criminaliteit plaatsvindt in het café. Ze vraagt zich af wat er in het café allemaal precies gebeurt. Op basis van de Wet Bibob start de gemeente een onderzoek. De gemeente vermoedt dat er misbruik wordt gemaakt van de vergunning, maar kan dit op basis van eigen onderzoek niet hardmaken.

De gemeente vraagt Justis om hulp. De Wet Bibob is bedoeld om te voorkomen dat de overheid onbedoeld criminele activiteiten ondersteunt. De experts van Justis kunnen diepgravend onderzoek naar personen doen omdat ze toegang hebben tot bronnen die niet voor iedereen toegankelijk zijn. De experts van Justis beoordelen gegevens uit verschillende bronnen. Ze hebben de kennis en ervaring om zich een goed beeld te vormen van wat er zich achter de schermen afspeelt.

Justis maakt een analyse en stuurt vervolgens het advies naar het gemeentehuis. In het advies staat het risico dat de vergunning wordt misbruikt. De gemeente beslist daarna of de misstanden ernstig genoeg zijn om een vergunning te weigeren of in te trekken.

Zo wordt duidelijk wat er achter de schermen, in het café heeft plaatsgevonden. Op zolder staat een wietplantage. Op de eerste verdieping vindt prostitutie plaats en wordt er geld witgewassen. Op de begane grond wordt soms gevochten. De ondernemer misbruikt de vergunning voor criminele doeleinden.

Daarom besluit de gemeente om, na het advies van Justis, de vergunning in te trekken. Terug in de straat worden de ramen van het kleine café dichtgetimmerd. Het café is gesloten. Maar links daarnaast wordt een nieuw café geopend door een bonafide ondernemer. Bij 'café De Buren' kan de wandelaar naar binnen zonder onbewust bij te dragen aan criminaliteit. Zo werkt Justis aan zuiver zaken doen!